Skip to content

Instantly share code, notes, and snippets.

@hmps
Last active December 13, 2015 23:49
Show Gist options
  • Save hmps/4994021 to your computer and use it in GitHub Desktop.
Save hmps/4994021 to your computer and use it in GitHub Desktop.
Svensk version av Andy Clarkes "Contract Killer", ursprungligen uppladdad 2008 på http://24ways.org/2008/contract-killer/

Kontrakt

Senast uppdaterad: 2013-02-20

Mellan mig, [MITT NAMN] och er [KUNDENS NAMN], [KUNDENS ADRESS]

Sammanfattning:

Jag kommer alltid att göra mitt absolut yttersta för att tillfredsställa era önskemål och behov, men det är ändå för allas bästa att ha några rader nedskrivna om vad som är vad, vem som ska göra vad och vad som händer om något inte skulle gå som planerat. I det här kontraktet finns inga komplicerade juridiska termer eller långa stycken av oläslig text och jag har ingen önskan att få er att skriva på något som ni kan komma att ångra i framtiden. Detta är helt enkelt för bägge parters säkerhet, nu och i framtiden.

Kontraktet i korthet

Ni anlitar mig för att designa och utveckla en webbsida. Priset är för detta är [PRIS], enligt vad vi kommit överens om i tidigare korrespondens. Betalningsplanen hittar ni i slutet av detta dokument. Givetvis finns det lite mer detaljer att reda ut, men dessa kommer senare.

Vad är respektive part ansvarig för?

Ni: Först och främst, som representant för ditt företag, din organisation eller dig själv så har du rätt att ingå avtal i densammas namn. Ni går med på att tillhandahålla allt material jag behöver för att slutföra projektet, när och så som jag behöver och efterfrågar det. Sådant material inkluderar text och bilder men kan även vara av annan art beroende projektets utformning. Ni går också med på att utvärdera mitt arbete, ge mig feed-back och följa satta tidsramar. För deadlines måste respekteras av båda parter, de datum som vi bestämmer tillsammans för utvärdering och godkännande måste hållas om projektet ska kunna slutföras enligt planen. Du godkänner också betalningsplanen som finns i slutet av detta dokument, och lovar att följa den.

Jag: Jag har de kunskaper och den erfarenhet som krävs för att utföra de tjänster du behöver och jag kommer att genomföra dem på ett professionellt sätt och i enlighet med den tidsplan som vi tillsammans bestämt. Jag kommer att anstränga mig till det yttersta för att varje deadline som är satt och givetvis kommer jag att behandla all information som jag får från er som konfidentiell.

Några detaljer som måste redas ut

Design

Jag skapar en design för utseende och flexibel layout som passar de flesta enheter och skärmstorlekar. Jag designar iterativt och använder i första hand HTML och CSS, vilket betyder att jag inte slösar vår tid genom att rita upp varje sida som en statisk fil. Jag kan komma att använda statiska bildfiler eller liknande för att ge en känsla för vilken väg jag tänker mig designen ska ta i form av färg, textur, typografi m.m.

Under processen kommer ni att få flera tillfällen att utvärdera och ge feedback på mitt arbete så långt. Om ni vid något tillfälle inte är nöjda med den riktning arbetet rör sig så ersätter ni mig för det arbete jag gjort fram till den punkten och avbryter sedan kontraktet.

Text

Jag är inte ansvarig för att skriva, redigera eller mata in någon text. Om du vill att jag skriver nytt innehåll eller matar in text till er så kan jag ger er en separat offert för det.

Fotografier och annat bildmaterial

Ni ska tillhandahålla filer med grafik såsom logotyper, helst i redigerbart vektorformat. Fotografier som ska användas ska vara högupplösta och tillhandahålls av er. Om ni behöver köpa fotografier så kan jag föreslå leverantörer för er. Vill ni att jag letar upp passande fotografier till er så kan jag ge er en separat offert för det.

HTML, CSS och Javascript

Jag kommer att utveckla filer i projektet med HTML5-taggspråk, CSS 2.1 + CSS 3 för formatmallar och Javscript för eventuella poly-fills och beteende.

Webbläsartest

Att testa i webbläsare betyder inte längre att försöka få en webbsida att se likadan ut i webbläsare med olika kapacitet eller på enheter med varierande skärmstorlek. Istället strävar jag efter att en användares upplevelse är passande för den enhet och webbläsare som används.

Webbläsartest för datorer

Jag testar arbetet i alla aktuella versioner av Safari (Apple), Chrome (Google), Internet Explorer (Microsoft) och Firefox (Mozilla). Jag kommer också att testa så att användare av Internet Explorer 8 får en väl fungerande, men möjligtvis annorlunda, upplevelse. För Internet Explorer 7 eller lägre kommer jag att skapa en en-kolumnsdesign, jag kommer inte att testa för äldre webbläsare och om du behöver en rikare design för dessa kan jag ge en separat offert för det.

Webbläsartest för mobil

Att testa populära mobil enheter är viktigt för att säkerställa att en användarens upplevelse är anpassad efter den enhet de använder för tillfället. Jag kommer därför att testa i de största webbläsarna för både iOS och Android. Behöver ni säkerställa upplevelsen i andra enheter eller operativsystem så kan jag ge en separat offert för det.

Teknisk support

Det är möjligt att ni redan har ett webbhotell, ni kanske till och med har en egen server för er webbsida. Om så är fallet så är det kanon. Om ni inte har någon av dessa möjligheter så kan jag hjälpa er att skapa ett konto hos någon av de leverantörer som jag rekommenderar. Jag hjälper er att se till att webbsidan installeras på er server men det är ni som är ansvariga för att servern uppfyller alla de krav som ställs. Behöver ni mer hjälp så kan jag ge en separat offert för det.

Jag är inte en IT-tekniker eller ett webbhotellsföretag och jag erbjuder inte hosting, e-mail eller andra tjänster relaterade till detta. Om du behöver mer långtgående hjälp bortom design och utveckling av din webbsida så för jag gärna en dialog om hur jag kan hjälpa er men jag skulle då vilja hålla detta åtskilt från detta kontrakt.

Ändringar och revisioner

Jag har lång erfarenhet av denna typen av arbete och vet med mig att fastpris-kontrakt inte sällan kan skapa hinder för dig som kund, ofta eftersom det är lätt att låsa sig till en första idé om hur något ska se ut eller fungera. Jag vill inte begränsa varken dina valmöjligheter eller dina möjligheter ändra dig när vi väl har kommit igång med projektet. Priset jag gett dig i detta kontrakt är baserat på min uppskattning av hur många arbetstimmar det kommer ta mig att genomföra allt de som du har berättat för mig att du vill ha ut av din webbsida. Om det visar sig att du vill lägga till sidor, kommer på något bättre innehåll eller någon ny funktionalitet så är det inga problem, jag kommer att ge dig en separat offert för vad dessa ändringar kommer att kosta.

Juridik

Jag kan inte garantera att alla funktioner i alla webbsidemallar eller i en färdig webbsida för alltid kommer att vara felfria och jag kan därmed inte heller hållas ansvariga för skador, inklusive förlorad inkomst, förlorad data eller andra skador som uppstår i samband med webbsidans bruk, dess funktionalitet eller icke-funktionalitet. Om någon del av detta kontrakt visar sig vara emot lagen, ogiltig eller av någon annan anledning inte möjligt att tillämpa så ska denna del undantas från detta avtal och ska inte påverka giltigheten och tillämpligheten av kvarstående delar eller avtalet som helhet.

Detta kontrakt kan inte överföras till någon annan utan mitt tillstånd.

Upphovsrätt

Jag tar inte något ansvar för att det innehåll ni förser mig med är upphovsrättsligt fritt att använda. Ansvaret är helt ert att se till att detta material antingen ägs av er eller att ni har tillstånd att använda det. När jag har tagit emot den slutgiltiga betalningen ges upphovsrätten automatiskt över enligt nedan:

  • Ni äger grafik, bilder och andra visuella element som jag skapat åt er under projektet. Jag kommer att tillhandahålla er alla dessa filer och råder er att spara dem på en verkligt säker plats då jag inte tar något ansvar för att dessa ska finnas tillgängliga efter att webbsidan levererats.
  • Ni äger också all text, alla fotografier, bilder och annat material som du tillhandahållit mig under projektet, så länge ingen annan äger dem.
  • Jag har upphovsrätten till kodbasen - HTML, CSS, PHP och eventuell annan kod som skrivits för projektet. Jag licensierar denna till er för användning i detta, och endast detta, projekt.
  • Jag älskar att visa upp vad jag gjort och att dela med mig av vad jag har lärt mig med andra människor, därför reserverar jag mig rättigheten att visa upp och länka till den färdiga webbsidan som en del av min designportfölj samt att skriva om projektet på nätet, i magasin eller i böcker om webbdesign. Givetvis kommer allt jag delar med mig av att till fullo respektera din och webbsidan integritet och det avtal om sekretess som vi slutit. 

Betalning

Jag är övertygad om att ni förstår vikten för mig som egenföretagare att ni betalar de fakturor jag skickar er så snart som möjligt. Eftersom jag är säker på ni också vill fortsätta vara vänner och partners så kommer vi härmed överens om att hålla den leverans- och betalningsplan som finns här nedan.

[Betalningsplan]

Avslutning

Även om språket i detta kontrakt är enkelt och rättframt så är avsikter allvarliga och detta kontrakt är ett juridiskt dokument och kan användas som sådant vid en juridisk process.

Båda parter ska skriva under nedan och sedan behålla en kopia.

[SKRIV UNDER HÄR]

Sign up for free to join this conversation on GitHub. Already have an account? Sign in to comment